Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Bahçe Bitkileri Bölümü

Çanakkale Zeytin Çalıştayı Gerçekleştirildi

Çanakkale Zeytin Çalıştayı Gerçekleştirildi

24 Ekim 2023 tarihinde Çanakkale ilinin Ezine ilçesinin Üvecik köyünde Uluova Süt Ticaret A.Ş. ev sahipliğinde Zeytin Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Çalıştay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu başkanlığında Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal moderatörlüğü ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu raportörlüğünde tamamlanmıştır.
Çalıştay kapsamında Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı ve ÇOBİLTUM Zeytinyağı Analiz Laboratuvarı akademik danışmanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Özelkan, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Kavdır ve Doç. Dr. Bengü Everest, akademisyenler, öğrenciler, zeytin ve zeytinyağı üreticileri, özel firmalar ve Çanakkale İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri katılım sağlamıştır. Yaptığı açılış konuşmasında ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu zeytin ve zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan sorunların çözülmesine yönelik üniversite ve sektörün birlikte çalışarak sonuçlar elde edilebileceği, her sorunun çözümünde üniversite olarak gerekli akademik ve bilimsel katkı vermeye hazır olduğumuzun altını çizmiştir. Bu hususta üreticilerimizin ve sektör paydaşlarının herhangi bir sorunda çözüm için iletişime geçmelerini rica etmiştir. 
Çalıştay kapsamında üniversitemiz öğretim üyeleri zeytin ve zeytinyağı üzerine kendi alanları ile alakalı sunumlar gerçekleştirdi. Dr. Mehmet Ali GÜNDOĞDU’nun “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite” başlıklı sunumu ile başlayan çalıştay, devamında Prof. Dr. Ahmet Evren ERGİNAL’in “Üniversite Sanayi İşbirliği Örneği: OLİVER Projesi” sunumu, Doç. Dr. Emre ÖZELKAN’ın “İklim Değişikliği ve Zeytin Üretimine Etkileri” başlıklı sunumu, Prof. Dr. Yasemin KAVDIR’ın “Zeytinyağı Üretiminde Atıkların Değerlendirilmesi” başlıklı sunumu ve Doç. Dr. Bengü EVEREST’in “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Ekonomik Yönden İncelenmesi” başlıklı sunumu ile son buldu.
Sektörün güncel sorunlarının çözümü odaklı etkinliğe olan katkılarından dolayı Uluova Süt Ticaret A.Ş. yönetim kuruluna, öğretim üyelerimize ve diğer tüm katkı sağlayan katılımcılara çok teşekkür ediyoruz.

Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanlığı